Basından
'Mynet'

Hasan Nail Canat, Üsküdar'da düzenlenen programla anıldı

Mynet / 21.10.2012

2004 yılında vefat eden merhum şair, yazar ve tiyatrocu Hasan Nail Canat, Üsküdar'da düzenlenen programla anıldı.

Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen ve sunuculuğunu oyuncu Reha Yeprem'in yaptığı anma programına Yönetmen ve Yazar Üstün İnanç, Yönetmen Mesut Uçakan, Gazeteci-Yazar Abdurrahman Dilipak, Üsküdar Belediyesi Kültür Müdürü Recai Çalışkan, Ak Parti Milletvekili İdris Güllüce ile davetliler katıldı.

Panel, Hasan Nail Canat'ın hayatını anlatan sinevizyon gösterisi ve şiir dinletisi ile başladı. Ardından panelde bir konuşma yapan Üstün İnanç, "Hasan Nail Canat çok yakından tanıdığım, çok sevdiğim çokta beraber olduğum bir arkadaşımdı" dedi.

Canat ile katıldıkları bir turnede tanıştıklarını anlatan İnanç, "Kendisini Sultan Abdülhamit piyesinin turnesi sırasında Kayseri'de tanıdım. Kayseri'de kaldım, turneye katıldım. Çünkü ufak bir deneme yaptım, olağanüstü yetenekler buldum. Bunlardan en önemlisi taklit yeteneğidir. Sonra turneye çıktık. Çileli yollar, berbat gıda, kötü uyuma, otel şartları da kötü. 1964'te katıldı, sen evli misin diye sordum, 'evliyim ağabey' dedi. Aktörlüğünün olağanüstü yeteneğinin yanında son derece cesur yürekli, kahraman denecek kadar özelliği olan biriydi" diye söz etti.

Hasan Nail Canat'ın tiyatroculuğunun, sinema oyunculuğunun, sanatçı kişiliğinin ve eserlerinin konuşulduğu anma programı diğer katılımcıların konuşmalarıyla sona erdi.

HASAN NAİL CANAT KİMDİR?

25 Ekim 1943 tarihinde Kayseri'de doğan ve bu ilde başladığı sanat yaşamını İstanbul'da sürdüren Hasan Nail Canat, 1994 yılından vefat ettiği 2004 yılına kadar Altunizade Kültür Merkezi'nde Üsküdar Belediyesi Tiyatrosu'nda oyunlarını sahneliyordu. Geleneksel tiyatronun örneklerini sunan Canat, 'Keloğlan', 'Sokak Kızı Elif', 'Mindrella', 'Süper Bekçi' gibi çocuk oyunları ile 'Bir Avuç Ateş', 'Demedim mi?', 'Metropol ve Kadın' adlı oyunlarını da yetişkinler için sahnelemişti. Altunizade Kültür Merkezi'nde çocuk ve yetişkinlere tiyatro eğitimi de veren Canat, 'Bize Nasıl Kıydınız?', 'Beşinci Boyut', 'Sürgün', 'Çizme', 'Hasret', 'Siyah Pelerinli Adam' adlı sinema filmleri ile 'Camgöz', 'Deli Yürek', 'Ekmek Teknesi', 'Kalp Gözü', 'Müslüman'ın 365 Günü', 'Müslüman'ın 24 Saati' adlı TV dizilerinde rol almıştı. 'Bir Küçük Osmancık Vardı', 'Gül Yarası', 'Yaralı Serçe', 'Yasemen', 'Nur Dağındaki Çocuk', 'Günahkar Baba', 'Kırımlı Murat Destanı' adlı kitapları da bulunan Hasan Nail Canat, evli ve 4 çocuk babasıydı.

Bu haber defa okunmuştur.