Basından
'Milli Gazete'

Hasan Nail Canat sanatını Hak için yaptı

Milli Gazete / 22.10.2011

Yazdığı kitap ve oynadığı oyunlarla bir döneme damga vuran, dönemin gençliğini etkileyen, tiyatro ve televizyonda canlandırdığı karakterlerle sanatını 'Hak' için yaptığını sürekli tekrarlayan Hasan Nail Canat; düzenlenen bir programla anıldı. Dostları, öğrencileri ve sevenleri onun için en güzel cümlelerini söyledi.

2004 yılında vefat eden merhum şair, yazar ve tiyatrocu Hasan Nail Canat, Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde yapılan bir programla anıldı. "Sanat, gülü incitmeden gül yaprağına şiir yazmaktır" diyen ve sanatı sadece ve sadece Hak'ın rızasını kazanmak için yaptığını söyleyen Hasan Nail Canat'ı anma töreninde birçok isim hazır bulundu. Gecede öğrencileri, seyircileri, okuyucuları ve dostları onun için en güzel cümlelerini söyledi ve Hasan Nail Canat'ın yeri doldurulamayacağı bir kere daha tekrarlandı. Geceye konuşmacı olarak katılan isimlerden şair ve ressam Recep Garip, yönetmen İsmail Güneş, yazar İbrahim Sadri, gazeteci yazar Salih Tuna ve hikayeci yazar Sibel Eraslan onunla ilgili anılarını ve sanatını dinleyicilerle paylaştı.

Sibel Eraslan: Çağımızın Moliere'ydi

Konuşmacılardan hikayeci Sibel Eraslan Hasan Nail Canat için o çağımızın Moliere'dir diyerek; "Hasan Nail Canat'ı dinleyerek ve izleyerek sevebiliriz. Kimliğini daha küçüklükten kimin zürriyetindensin ve kimin ümmetindensin diyerek kuran birisinin bir duruşu vardır. Canat'a dair sanat algısını keşfetmek için onun sanatını iyi takip etmek gerekir. Özellikle de çocukların dünyasından bahseden bir tiyatrocuydu. Nur Dağındaki Çocuk kitabında Afganistanlı yaralı bir çocuğun hikâyesini anlatırken aslında o yarılı çocuktur. Canat'ın neredeyse her kitabında işlenen kaybolmuş çocuk figürü tekrar tekrar işlenir. Yaralı Serçe kitabı da neredeyse Nur Dağındaki Çocuk gibi örülüdür. Bunlar elbette rastlantı değil. Bu aslında 'biz' duruşuyla ilgilidir. Kurduğu hemen hemen her cümle vatansızlık ve ülkesizlik üzeri kuruludur ve bu hislere kavrulurken uzaktaki bir vatana tekabül eder. Aslında ütopyacı değildir. Kırık hatıraları nostaljik kolaj mahiyetinde birleştirmez ve ajite etmez. Bu bağlamda gerçekçi ve toplumcu bir yazardır. Aynı zamanda büyük bir tiyatro oyuncusudur."

Recep Garip: Sanatında kaliteden ödün vermedi

Şair ve ressam Recep Garip ise; "Anadolu'nun bütün kasabalarını dolaşmış bir şairden bir tiyatro ustasından bir derviş adamdan bahsediyoruz. Hasan Nail Canat böyle bir adam. Hiç beklemediğiniz bir anda bir adam geliyor ve bembeyaz bir sakalıyla size sanatın yansıyan yüzünü gösteriyor. Tebessüm yüzünden hiç eksik olmuyordu. O yüzden de Hasan Nail Canat'ın anıyoruz. O sanatını Hak'ın rızasını kazanmak için yapan ve sanatında kaliteyi bu uğurda bırakmayan bir yazar oyuncu kısacası sanat adamıydı."

İsmail Güneş ve Salih Tuna da Canat'ı anlattı

Toplantıda ayrıca yönetmen İsmail Güneş, Hasan Nail Canat'ı anlatırken çoğunlukla onun sanatına ve yazarlığına vurgu yaptı. Güneş, Hasan Nail Canat'ın yeri doldurulamaz bir sanatçı olduğunu söylerken, işine sıkı sıkı sarılan ciddi bir adamdı, ifadesini kullandı. Gazeteci yazar Salih Tuna da Hasan Nail Canat'ın sanatını, yazarlığını ve ona dair anılarını paylaştı.

Bu haber defa okunmuştur.