Basından
'Milat Gazetesi'

Mehmet Nuri Yardım / Hasan Nail Canat

Milat Gazetesi / 27.10.2013

Türkiye'de çok güzel gelişmeler oluyor. İz'an, insaf, basiret sahibi herkes bunları görüyor. Ama bu duygularını körelterek kapkara tablolar çizen de var, her devirde olmuştur. Bana göre ülkemizde son onbeş yirmi yıl içindeki en hayırlı ve insanî -elbette aynı zamanda İslâmî- gelişme, toplum olarak vefa duygumuzun canlanması olmuştur. Kayıp değerlerimizi artık hatırlıyoruz. Yitirdiğimiz yazarların, aydınların peşine düşüyoruz. Vefat etmiş veya yaşayan kıymetler gündeme taşınmaya, gençlerle buluşturulmaya başlandı. Bu çok mühim bir hizmettir. Zira bizi ayakta ve diri tutan güç budur. Belki de bugünkü tekâmül, bu vefa rüzgârının artarak devam etmesi sayesinde olmuştur. Meselâ üstat Necip Fazıl için ne kadar çok program düzenlendi bu sene. Yanılmıyorsam sadece Konya Belediyesi Ramazan ayı boyunca 30 toplantı düzenledi, Şairler Sultanı'nı bir çok yerde rahmetle ve minnetle yâd edildi.

Bu hayırlı rüzgârdan nasibini alanlardan biri de, bugün dostları tarafından anılacak ve anlatılacak olan Hasan Nail Canat'tır. Yazar, şair, tiyatro ve sinema oyuncusu, bir gönül insanı. Rahmetli Hasan Nail Bey'le ne yazık ki çok derin bir dostluk kuramadım. Ama 1980'li yıllarda Sultanahmet Divanyolu'ndaki yayınevinde zaman zaman görüşüyorduk. O zaman merhum Mustafa Miyasoğlu ve Vahap Akbaş'ın birlikte kurdukları Suffe Yayınevi ve Suffe Kültür Sanat Yıllığı vardı. Bu yıllık için yayıncılar ve yazarlar arasında anket düzenliyordum. O vesile ile Hasan Beyle görüşmüş ve yayıncılığımızın hâlini konuşmuştuk.

1943 tarihinde Kayseri'de doğan ve bu ilde başladığı sanat hayatını İstanbul'da sürdüren Hasan Nail Bey, 1994 yılından vefat ettiği 2004 yılına kadar 10 yıl boyunca Altunizade Kültür Merkezi'nde Üsküdar Belediyesi Tiyatrosu'nda oyunlarını sahneliyordu. Geleneksel tiyatronun örneklerini sunan Canat, Keloğlan, Sokak Kızı Elif, Mindrella, Süper Bekçi gibi çocuk oyunları ile Bir Avuç Ateş, Demedim mi?, Metropol ve Kadın adlı oyunlarını da yetişkinler için sahnelemişti. Çocuk ve yetişkinlere tiyatro eğitimi de veren Canat, Bize Nasıl Kıydınız?, Beşinci Boyut, Sürgün, Çizme, Hasret, Siyah Pelerinli Adam adlı sinema filmleri ile Camgöz, Deli Yürek, Ekmek Teknesi, Kalp Gözü, Müslüman'ın 365 Günü, Müslüman'ın 24 Saati adlı TV dizilerinde rol almıştı. Bir Küçük Osmancık Vardı, Gül Yarası, Yaralı Serçe, Yasemen, Nur Dağındaki Çocuk, Günahkâr Baba, Kırımlı Murat Destanı adlı kitapları da bulunan Hasan Nail Canat, evli ve 4 çocuk babasıydı.

Vefatının 9. yılı münasebetiyle bugün Hasan Nail Canat hakkında bir anma programı gerçekleşiyor. Üsküdar Belediyesi'nin himayesinde gerçekleşecek program, Altunizade Kültür Merkezi'nde saat 17.00'de başlayacak. Sunucumuz eğitimci, yazar Sırrı Er. Merhumun yakınları, bana da bu programda oturum başkanlığı görevini verdiler. İnşallah hakkıyla ve hakkaniyetle yaparım. Toplantıda Hasan Nail Canat'ın mizahî yönünü, yapımcı, oyuncu ve karikatürist Hasan Kaçan anlatacak. Merhumun millî tiyatrodaki çalışmaları ve rolünü, oyuncu Ahmet Yenilmez dile getirecek. Canat'ın genç nesiller üzerindeki etkisini de, gazeteci yazar Tarık Tufan aktaracak. Emine Uçak Erdoğan ise, Hasan Nail Canat'ın sanatçı kişiliği hakkındaki görüşlerini dinleyicilerle paylaşacak. Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara'nın selâmlama konuşmasının ardından Canat'ın hayatını ve felsefesini anlatan resim ve videolarla düzenlenmiş ve merhum hakkında bazı dostlarının yazdıkları yazıların seslendirilerek okunduğu bir slayt gösterisi var. Sanatkârımızın rol aldığı filmlerden kısa sahnelerin yer aldığı bir video slayt gösterisini de seyredeceğiz. Aile adına ise Hasan Nail Canat'ın oğlu Mehmet Safa Canat kürsüde konuşacak. Sırrı er ise yazarın "Erik Ağacı Destanı" isimli şiirini okuyacak. Bunların yanı sıra merhumun yaptığı bazı konuşmalardan kısa bölümler sunulacak. Finalde Canat'ın son defa Üsküdar'da okuduğu "Sakarya Türküsü"nü dinleyeceğiz.

"Sanat, gülü incitmeden gül yaprağına şiir yazmaktır" diyen merhum sanatkârımızın adı, Bağcılar'da bir kültür merkezine verildi. Çok isabetli ve hayırlı bir karar. Bağcılar Belediyesi yetkililerine teşekkür ediyorum. Üsküdar Belediyesi de her yıl bu anma programlarına ev sahipliği yapıyor, Canat'ın aziz hâtırasını yaşatıyor. Bu kadirşinaslık, tebrike şâyândır. Ailesi, dostları, öğrencileri, okuyucuları, seyircileri bugüne kadar hep O'na sahip çıktı. Sahnelerin, Ramazanların ‘gül yüzlü abisi' Hasan Nail Canat, bu ilgiyi hak ediyor. Çünkü O, sanat dünyasında bizim toprakların sesi, yerli havaların nefesi, öz iklimlerin soluğuydu. Allah rahmet eylesin, kabri nur, mekânı cennet olsun.

Bu haber defa okunmuştur.