Basından
'Haber 7'

Hasan Nail Canat, Üsküdar'da anıldı

Haber 7 / 21.10.2012

2004 yılında aramızdan ayrılan şair, yazar ve tiyatrocu Hasan Nail Canat, vefatının sekizinci yılında Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen bir anma programı ile anıldı.

Sunuculuğunu Reha Yeprem'in, oturum başkanlığını Harun Yöndem'in yaptığı programda, yönetmen ve yazar Üstün İnanç, yönetmen Mesut Uçakan, gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak ve yazar Osman Atalay, hatıralar eşliğinde usta oyuncunun kişiliğini ve sanatını anlattılar. Programa katılımın oldukça az olması ise Hakk aşığı bir sanatçının hatırasına olan ilgisizliği gözler önüne serdi.

İki oturum halinde gerçekleşen anma konferansının birinci oturumunda Hasan Nail Canat'ın kişiliği ve dünyaya bakışı usta tiyatrocuyu yakından tanıyan isimler tarafından anlatılırken, programın ikinci oturumunda ise isminin yaşatılması adına yapılabilecek çalışmalar esas alındı. Konferansta Hasan Nail Canat'ın "Bir Avuç Ateş" isimli eserinden beyaz perdeye aktarılan ve yönetmenliğini Mesut Uçakan'ın yaptığı, "Çöküş" filminden kesitlerin yer aldığıı sinevizyon gösterisi de yapıldı.

Hasan Nail Canat, 21 Ekim 2004 tarihinde Ramazan ayının ilk haftasında son oyunu olan 'Aynalar Yolumu Kesti' isimli oyununu Üsküdar Belediyesi İftar Vapuru'nda son kez sahneleyip Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'dan son ödülünü aldı. Canat aldığı ödülün ardından Üsküdar Belediyesi'nin hatıra defterine 'Bu gece çok güzel ve gizemli' diye yazdıktan sonra evine giderek sabaha karşı hayata gözlerini yummuştu.

"Sanat, gülü incitmeden gül yaprağına şiir yazmaktır" sözüyle tanınan ve 41 yıllık sanat hayatında Türk örf ve adetleri ile inançlarından ayrılmayan ve "Sanat Hakk içindir" felsefesini benimseyen Hasan Nail Canat'ı anma programı, Üsküdar Belediyesi Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Bu haber defa okunmuştur.