Basından
'Cuma Dergisi'

BU, "KALEM"İN ZAFERİ

Cuma Dergisi / 31.05.1991

Korkmuştum, endişelenmiştim. Kabuslar görüyordum. Bizimkiler İstanbul'un göbeğinde, kültürün, sanatın, dejenerasyonun merkezinde astronomik rizikoların altına girmişler, 6 katlı profesyonel bir binayı kiralamışlardı. Kiralanan binanın ve hedeflenen çevrenin organize hatasına dahi tahammülü yoktu. Haberi duyduğum günden fuarın başladığı güne kadar ürkütücü hayaller geliyordu zihnime... Tahminlerimi kendimden bile saklamaya çalışıyordum. Yanılmış olmak için dua ediyordum. Allah'a şükürler olsun ki tahminlerim, korkularım, endişelerim boşa çıktı.

Fuarın gerçekleştirildiği binanın alt katında cep sineması gibi düzenlenmiş küçük salonda her gün en az iki etkinlik gerçekleştirilebildi. Bu etkinliklerin hiç aksamadan kapalı devre yayınla diğer katlara yansıtılabilmesi gerçekten tebrike değer bir işti. Yayınlar için ayrılan bölümlerin ve standlar arasında ziyaretçilerin hareketlerini kısıtlamayan ferahlığın düşünülerek gerçekleştirildiği hemen anlaşılıyordu.

Sultanahmet fuarıyla camiden avlusuna çıkan "bizimkiler" artık bağımsız mekanlarda boy gösterebilmenin tecrübesini yaşadılar bu fuarla.

Yıllarca biz bize söyleşmekten, yazışmaktan, tartışmaktan, atışmaktan bir adım ileri atıp hedef kitleye, dejenere olmuş topluma, küfrü hayat tarzı olarak benimseyen veya benimsemese de yaşayan güruha hitap edebilme fırsatını yakaladı bu fuarla. Bu fırsatı değerlendirmeyen, böyle bir güruhla karşılaşınca söyleyecek sözü, takdim edecek eseri olmadığı için bocalayan, bu güzel alanı din kardeşlerine sataşma fırsatı olarak kullanacak kadar küçülebilen muhakeme ve muhasebe ve murakebe yoksulu zavallıların kirli gölgelerini saymazsak, neticenin tek ifade tarzı zaferdir.

İstanbul'u ufkî bir nazarla seyrederken çayınızı yudumlayabildiğiniz, Boğaz köprüsünü uzak bir bütün olarak seyredebildiğiniz bir mekanda kendinizdeki gücün farkına varıyorsanız bu bir avuç insana teşekkür borçlusunuz.

Haydi kardeşlerim sıra böyle binaların tapusunu almaya, olaylarla birlikte mekanları da "BİZDENLEŞTİRMEYE" geldi.

Bu güzelliği gerçekleştiren "KALEM"e kalemler dolusu tebrik...

Hasan Nail CANAT

Kaynak: Cuma Dergisi
Bu haber defa okunmuştur.